top of page

Twijfelen

Bijgewerkt op: 11 mei
CHANGE YOUR HABITS, HOE NEEM JIJ DE JUISTE BESLISSING?


Twijfelen is geen fijn gevoel maar als jij een belangrijke beslissing gaat nemen mag je de tijd nemen.

Een beetje twijfel is helemaal niet erg, maar als het je vaak in de weg zit wordt het tijd om er iets aan te gaan doen. Of je nu twijfelt aan jezelf, je eigen kunnen of dat je geen beslissing kunt nemen, het blijft een lastige eigenschap en iets wat je meer stress op zal leveren dan plezier.


Stap 1 Om de beste keuze te maken, is het belangrijk om je doelen duidelijk te definiëren, de beschikbare opties te onderzoeken, de voor- en nadelen af te wegen en indien mogelijk advies in te winnen van betrouwbare bronnen. Dat is de eerste stap.


Stap 2

Ik twijfel dus ik wacht (maar niet te lang)

Wachten kan een strategie zijn als je meer tijd nodig hebt om informatie te verzamelen of als de situatie onduidelijk is. Het is echter belangrijk om een evenwicht te vinden, zodat het wachten niet leidt tot besluiteloosheid. Stel een duidelijke deadline voor jezelf om een beslissing te nemen en gebruik die tijd effectief om je gedachten te ordenen en de benodigde informatie te krijgen.


stap 3

Gevoel en verstand

Bij twijfel kun je luisteren naar je gevoel (emotie) of naar je verstand (ratio)

De beste keuze hangt vaak af van de specifieke situatie. Soms is het zinvol om naar je gevoel te luisteren, vooral als emoties een belangrijke rol spelen. In andere gevallen kan het verstandig zijn om rationeel te redeneren, gebruikmakend van logica en feiten. Het ideale scenario is vaak een balans tussen emotie en ratio, waarbij je zowel je intuïtie als redeneringsvermogen in overweging neemt.


stap 4

Vertrouw in jezelf

Vertrouw op je eigen oordeel en wees bereid om risico's te overwegen, afhankelijk van de situatie.


Wanneer heb jij een belangrijke keuze gemaakt?

Heb jij toen geluisterd naar je gevoel of meer naar je verstand?


Welke afspraak zou jij met jezelf kunnen maken als jij te lang aan het twijfelen bent:

  • meer of juist minder met je omgeving bespreken

  • een tijdstip met jezelf afspreken

  • loslaten en vertrouw op het avontuur

  • na een keuze komt er vanzelf iets op je pad (positieve mindset (TOOL 3)


Opdracht

Schrijf de voor en nadelen van het onderwerp waarover je moet beslissen kort en bondig op papier. Merk op wat je hierbij voelt. Je gevoel weet namelijk vaak het antwoord al alleen je ratio heeft nog wat tijd nodig.

Succes.


Let op:

Last-minute zorgen kunnen variëren, maar ze omvatten vaak de angst voor het maken van de verkeerde keuze, het missen van belangrijke details, of het gevoel dat je niet voldoende voorbereid bent. Het is normaal om last-minute twijfels te ervaren. Probeer rustig te blijven (adem heb je altijd bij je) en vertrouw op de informatie die je hebt verzameld.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DURF & LEF

DISCIPLINE

Comments


bottom of page