top of page

OMGAAN MET EMOTIES


CHANGE YOUR HABITS


Emoties herkennen en toelaten

Het is fijn als jij je eigen emoties beter kan herkennen. Een emotie komt en gaat ook weer weg. Met de zin: ¨Dit is.. kan je een emoties benoemen. Dit is verdriet, paniek, boosheid, geluk, trots, teleurstelling, opluchting etc. Herkennen is een belangrijk onderdeel om goed in je vel te zitten. Je kan daar meer over winden in TOOL 4. Emoties blijven voor iedereen soms nog eens lastig en dat is oke.


Hier nog 6 tips om makkelijker met emoties om te gaan.


1.Laat de emotie toe, ze mogen er gewoon zijn

Je emoties verdwijnen niet door ze te onderdrukken of weg te stoppen. Omgaan met je emoties begint met jezelf toestemming geven om te mogen voelen. Dat vinden we vaak best lastig.


We zien emoties als onprofessioneel, een teken van zwakte, of we zijn bang dat ze ons zullen overspoelen. Als je emoties echter ziet als belangrijke bron van informatie of als een poort naar zelfkennis, wordt het al makkelijker om ze toe te laten: dat neemt de negatieve lading weg.


2. Ligt er nog een emotie onder?

Gevoelens kunnen zich soms vermommen als een andere emotie. Je moet huilen, en dat lijkt misschien op verdriet, maar eigenlijk voel je je machteloos. Of je doet boos, maar eigenlijk ben je ongerust.


Boosheid voel je als er een grens is overschreden. Maar soms is boosheid een secundaire emotie en ligt er nog een emotie onder die een uitweg zoekt. Dat kan bijvoorbeeld ongerustheid zijn, teleurstelling of verdriet. Herkennen is al een mooie stap.


3. Emoties kunnen ook van iemand anders zijn

Emoties zijn besmettelijk. Soms is een emotie niet van jou, maar heb je die overgenomen van iemand uit je omgeving. Neem niet alles over, =ga niet alles oplossen voor de ander.


4. Kies je eigen reactie en gedrag

Emoties zijn belangrijke boodschappers. Voel je je eenzaam? Dan heb je verbinding nodig. Heeft een collega een rotopmerking gemaakt en voel je je daar woedend over? Communiceer helder en duidelijk waarom je vindt dat er een grens is overschreden.

Voel je frustratie omdat iemand anders de afspraken niet nakomt? Maak duidelijk waarom dat gedrag jouw doel of jullie gezamenlijke resultaat negatief beïnvloedt en overleg hoe je dat kunt verbeteren.


Concrete hulpmiddelen die jij altijd kan inzetten, je hebt ze namelijk altijd bij je.


Ademhalen (TOOL 2): 

Met een paar rustige ademhalingen kalmeer je je zenuwstelsel. Je geeft je lichaam het sein dat je ‘veilig’ bent. Dat helpt om helder na te denken over wat je nu nodig hebt. Je kunt dit overal en altijd doen, ook tijdens een vergadering of overleg met een collega. Vind je het lastig? Leg je handen op je buik en adem daarnaartoe. Na een keer of drie merk je al meer rust.


Bewegen: 

Letterlijk je energie inzetten voor beweging kan een fijne uitlaatklep zijn. Even hardlopen na studeren of je werk of aan de fitnessapparaten. En ook tijdens je werkdag kan beweging helpen, zoals een rondje wandelen in de pauze. Zelfs onder de tafel met je voet wiebelen tijdens een lastig werkoverleg kan al rust geven.


Stem, je verhaal delen (TOOL 1)

Heb je een vriend of vriendin die je vertrouwt? Deel je verhaal. Vertel wat er is gebeurd en wat dat met je doet. Het hoeft niet altijd lang te duren; in een paar minuten ben je vaak al heel wat emotionele lading kwijt. Beperk je tot de feitelijkheden en de emotie die het bij jou oproept. Daardoor verzand je niet in verwijten of beschuldigingen naar anderen.


Aanraking

Een knuffel of een hand op een schouder of arm is een steunend gebaar voor iemand die het moeilijk heeft.  Lichaamscontact kun je ook aan jezelf geven. Leg je warme hand op je hart of in je hals. Of neem je ene hand in de andere hand, onder je bureau. Niemand hoeft het op te merken en je geeft jezelf de steun die je nodig hebt.


Huilen

Soms even je tranen laten gaan lucht op. Tranen mogen er zijn. Toch heeft het vaak een negatieve bijklank. We vinden het ongemakkelijk, en soms wordt het gezien als manipulatief. Voel je tranen opkomen? Normaliseer dat huilen voor jou een manier is om je emotie te reguleren en dat het helpt om je beter te voelen. 

LET OP: Zorg dat je ook in sommige situatie je tranen kan reguleren, dit doe je met je ademhaling kijk bij TOOL 2.


Creatief zijn: 

Schilderen, zingen, naar muziek luisteren, dansen, knutselen, het helpt allemaal om je emotie te reguleren. Natuurlijk is daar niet altijd ruimte voor op het werk. Maar wat dacht je van een liedje fluiten in de gang.


Slapen: 

Heb je een emotionele dag achter de rug? Emoties kosten heel veel energie dus slapen is dan extra belangrijk.

En probeer niet alles weer op te lossen en glad te strijken tot laat in de avond. Veel moeilijkheden zijn de volgende dag al een stuk lichter. Kortom goed slapen is belangrijk om beter om te gaan met emoties!


CHANGE YOUR HABITS Waar heb jij een beetje meer durf en lef voor nodig?

Tip: Bekijk op de site TOOL 4, emoties herkennen en maak het bijbehorende werkblad. Hiermee maak jij een mooie stap.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page