CHANGE YOUR HABITS
Je smart Phone is geweldig, je kunt makkelijk contacten onderhouden, je kunt snel informatie opzoeken, doorvragen, inspiratie opdoen, vragen stellen, muziek luisteren, film kijken, zaken doen etc. Kortom we kunnen niet meer zonder.
Je smart Phone heeft ook nadelen
Zit jij ook het liefst 24 per dag op je telefoon? Dat is helaas niet verstandig.
Het zorgt voor slaapproblemen, minder 1 op 1 communicatie, negatief zelfbeeld, verkeersongelukken, zichtvermindering, lichamelijke klachten, Whats App-vinger, nekklachten, etc.
Je telefoon geeft dus geen ontspanning Veel mensen zien de telefoon als ontspanning, maar dat fabeltje kan ik hier wel meteen tegenspreken. Je telefoon is geen ontspanning.
Je belast je hersenen namelijk optimaal door alle data, prikkels en schakelen. Het scrollen op Instagram, facebook of LinkedIn vermoeit je hersenen.
Een keer je hersenen overbelasten dat kunnen we wel aan, een keer slecht slapen is ook geen probleem…. Maar als je hersenen constant aan staan gaat het mis.
Hersenen staan constant aan!
Door het gebruik van een mobiele telefoon worden we de hele dag afgeleid er is geen rust.
Onze hersenen zijn dol op nieuwe prikkels en zijn daarom graag afgeleid. Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluk stofje dopamine aan.
Dopamine is het geluk hormoon, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend. Als jij iets post wil je dat zoveel mogelijk mensen het zien meer likes meer dopamine.
Quote van Daniel Amen (Amerikaanse hersenonderzoeker)
“ Door social media en screens daalt je bloedsomloop, waardoor je hersenen krimpen, je wordt er letterlijk dommer en futlozer van”.
Verslavende werking
Apps zijn gebouwd met een verslavende werking, dus niet met de intentie om jou gezonder te maken. Ze zijn zo gemaakt dat jij zo lang mogelijk door scrolt. Verslavend dus. Veel mensen beginnen in de ochtend al soms om 07:00 uur. Je start je dag met meteen een overkill aan data die je hersenen meteen moeten verwerken, je geeft ze direct een dopamine shot, waarna de hersenen direct aangeven: 'ik wil meer.'
Wat doet sociale media met je zelfbeeld?
Met een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf. Daardoor is het gemakkelijker om angst te overwinnen en uitdagingen aan te gaan. Een positief zelfbeeld maakt je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen (TOOL 3 en TOOL 4).
Het gebruik van sociale media kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van te veel sociale media kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld, vooral als gebruikers zichzelf voortdurend vergelijken met anderen.
Ook het verzamelen van 'likes' op foto's en posts of het ontvangen van commentaren is niet helpend en zorgt voor onzekerheid.
Tips om van je mobiele belasting voor je hersenen af te komen je hebt altijd een keuze
1. Schakel je notificaties uit
Om minder afgeleid te worden door je mobiele telefoon zet je notificaties uit, je hoeft niet de hele dag door overal maar meldingen van te krijgen.
2. Plan mobiele vrije uren (of dagen) in
Maak een planning en houd je daaraan, werk jij vandaag aan een belangrijk project, wil jij vandaag alle aandacht naar je familie, studie, vrienden? Zorg dan dat die mobiele telefoon geen stoorzender is en jouw aandacht en energie naar het juiste gaat.
Plan avonden waar je na 20.00 u niks meer met de mobiele telefoon doet, maak tijd voor jezelf: een boek lezen, wandelen, een goed gesprek met een vriend of vriendin of je partner. Houd deze avonden dan ook als heilig, telefoon uit = uit. Niet meer aanzetten, ook niet later op de avond. De ochtend erna kan de telefoon weer aan.
3. Maak nieuwe patronen
Je kunt je hersenen herprogrammeren, zo ook met het gebruik van de mobiele telefoon. Maak bijvoorbeeld een nieuw avond en ochtend patroon voor jezelf. Telefoon in de lader in een andere kamer, woonkamer, studiekamer of op gang
4. Telefoon uit
Als je wakker wordt heb je eerst tijd voor jezelf om op te staan en pas vanaf 8:00 (of maak een afspraak voor een bepaalde tijd met jezelf) gaat de telefoon pas aan en neem je max 20 minuten de tijd om de telefoon door te lopen.
5. Stel je schermtijd in
Stel je schermtijd in op je mobiele telefoon, de meeste nieuwe telefoons hebben dat automatisch erop zitten en anders zijn er handige apps waarmee je dat kunt doen.
CHANGE YOUR HABITS met je telefoon Wat ga jij veranderen aan je smartphone gebruik?
Word jij wel eens verdrietig of onrustig als jij aan het scrollen bent?
Kun jij je telefoon twee uur in je tas laten zitten en voel wat dit met je doet?
Tip; Kijk documentaire op Netflix: The Sociale Dilemma
Comentários