top of page

SLAPEN

Bijgewerkt op: 26 nov. 2023
CHANGE YOUR HABITS


HOE LAAT DOE JIJ ECHT HET LICHT UIT?


Af en toe een nachtje weinig slapen zal geen grote gevolgen hebben, maar een chronisch

slaaptekort zorgt voor lichamelijke en geestelijke klachten.

Wanneer en hoeveel jij slaapt is van groot belang voor jouw mentale gezondheid.


Wist jij dat als je slaapt, er in je hele lichaam belangrijke herstel- en reparatiewerkzaamheden plaatsvinden?. Met te weinig slaap dus geen goed herstel! Niet slapen voel je dus in je hoofd maar ook in je hele lichaam.


Goed slapen is van groot belang voor om verschillende redenen:


Cognitieve prestaties: Voldoende slaap verbetert de concentratie, geheugen, en probleemoplossend vermogen, wat cruciaal is voor het leren en onthouden van studiemateriaal.


Gezondheid: Een goede nachtrust bevordert een sterk immuunsysteem en algemene gezondheid, waardoor studenten minder vatbaar zijn voor ziekten en beter kunnen presteren.


Emotioneel welzijn: Voldoende slaap vermindert stress, angst en stemmingswisselingen, wat de algehele mentale gezondheid van studenten ten goede komt.


Creativiteit en probleemoplossend vermogen: Slapen speelt een rol bij het consolideren van ideeën en het vinden van nieuwe perspectieven op problemen, wat handig is bij academische taken.


Regulering van eetlust: Goede slaap helpt om de eetlust en gewichtstoename onder controle te houden, wat belangrijk is voor een gezonde levensstijl.


Tijdsbeheer: Een regelmatig slaapritme kan helpen bij het plannen van studietijd en het vermijden van last-minute stress.


Kortom, het belang van goed slapen voor studenten kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het een directe invloed heeft op hun academische prestaties en algehele welzijn. Het streven naar voldoende en kwalitatieve slaap moet een prioriteit zijn.


Wat ga jij veranderen? Hieronder direct bruikbare tips:

 1. Een normaal dag- en nachtritme (circa 8-10 uur slaap) Ga op een vaste tijd naar bed en sta om dezelfde tijd op. Doe dit ook als je een keer een nacht minder goed hebt geslapen. Hoeveel uur slaap jij gemiddeld?

 2. Ga niet overdag slapen Even slapen verstoort je slaapritme.

 3. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer, ruim je slaapkamer op.

 4. Zorg voor koele, frisse lucht in je slaapkamer. Doe overdag wanneer je thuis bent het raam open zodat er lekker veel frisse lucht naar binnen komt. Laat ’s nachts ook een raam open staan.

 5. Vermijd blauw licht Het blauwe licht van een smartphone of tablet geeft je hersenen de illusie dat er daglicht is. Je lichaam maakt dan minder slaaphormoon (melatonine ) aan. Leg je schermen dus weg. Pak in plaats hiervan een boek of een tijdschrift.

 6. Zorg dat je genoeg beweegt overdag. Als je genoeg beweegt wordt je vanzelf moe. Ga niet sporten vlak voor het slapen, hier wordt je (vaak) juist wakker van.

 7. Eet of drink ’s avonds een dingen waar je wakker van wordt neem geen opwekkende middelen of cafeïne zoals koffie, thee, chocolade, suiker, frisdrank, sigaretten of andere producten met nicotine.

 8. Als je ’s avonds toch trek heeft, eet dan iets kleins. Wanneer je een grote maaltijd eet voordat je gaat slapen, blijft je lichaam actief omdat je al het eten nog moet verteren. Kies dus voor iets kleins. Spijs verteren kost je lichaam veel energie en dat gaat weer ten koste van jouw herstel en reparatie.

 9. Pieker je veel? Schrijf het op. Als er dingen zijn waar je over blijft denken, pak een papiertje en een pen en schrijf op waar je over denkt. Dit werkt ook voor dingen die je niet wil vergeten. Denk aan een fijn onderwerp voordat je gaat slapen en hou dit vast. 'Duw' andere gedachten weg.

 10. Let op je ademhaling, ga ontspannen liggen en geef jezelf een bodyscan (TOOL 2 ).

 11. Dek je bed elke dag op. Een opgemaakt bed stimuleert het slapen!


CHANGE YOUR HABITS

Welke habits zou jij willen veranderen rondom het slapen?


Schrijf minimaal 1 verandering op en begin vanavond. Maak een afspraak met jezelf rondom je slaap gewoonte (TOOL 5).


Begin vandaag en jij voelt morgen waarschijnlijk al resultaat!


Slaap lekker


Opdracht:

Schrijf op wat jij deze week hebt gedaan om beter te slapen en wat voelde je ?

1.

2.

3.

4.

30 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


John van Nijnanten
John van Nijnanten
Dec 05, 2023

Ik ga vroeger naar bed. Ben nieuwd wat dit mij gaat brengen. Bedankt en wellicht tot snel.😀

Like
bottom of page