CHANGE YOUR HABITS rondom paniek
Helppp ik raak in paniek!
Vaak is er niet één specifieke oorzaak voor paniekaanvallen.
Paniek bij studenten is een veelvoorkomend probleem en kan om verschillende redenen optreden.
De meest voorkomende oorzaken van paniek bij studenten zijn:
Academische druk: De druk om goede cijfers te halen, deadlines te halen en academische prestaties te leveren, kan leiden tot paniek bij studenten.
Sociale druk: Studenten kunnen zich gestrest voelen door sociale verwachtingen, zoals het maken van nieuwe vrienden, deelnemen aan sociale activiteiten en passen in de universitaire gemeenschap. Nee zeggen kan veel druk voorkomen (TOOL 5)
Financiële zorgen: Geldzorgen, zoals studieleningen, collegegeld en levensonderhoud, kunnen stress en paniek veroorzaken.
Persoonlijke problemen: Problemen in het persoonlijke leven, zoals relaties, gezondheidsproblemen of familieproblemen, kunnen paniek veroorzaken.
Toekomstige onzekerheid: De onzekerheid over toekomstige carrièremogelijkheden en het vinden van een baan na het afstuderen kan ook stress en paniek veroorzaken. Je mindset is hierbij van grote invloed (TOOL 3),. Ben je al 25 of pas 25 jaar.
Om paniek te voorkomen is het belangrijk om met je omgeving te praten, waarin je openlijk over je zorgen kunt praten, TOOL 1. Denk daarbij aan een vriend, ouders, docent, coach. Delen zorgt voor herkenning en opluchting.
Het is ook essentieel dat studenten leren omgaan met stress en paniek door rustig ademhalen (TOOL 2), een positieve mindset (TOOL 3). Ook het tijdig herkennen van tekenen van paniek en is een belangrijke stap (TOOL 4).grenzen aangeven (TOOL 5).
Jij bent echt niet de enige die soms paniek voelt, praat erover dat geeft al een fijn gevoel (TOOL 1)!
CHANGE YOUR HABITS
Wat ga jij doen als je paniek voelt opkomen?
Onthou, je ademhaling heb je altijd bij je!
Hoe praat de stem in je hoofd als je paniek voelt met jou? Lief of streng? (TOOL 3)
Luisteren naar je lichaam is al een mooie stap!
Comentários