top of page

VERBALE COMMUNICATIE

Iemand kijkt je aan en je weet niet hoe snel je ergens anders heen moet kijken. Je voelt je er ongemakkelijk bij. Toch weet je ook dat oogcontact belangrijk is. Hierdoor kun je je angstig of verlegen voelen en kijk je daarom liever de andere kant op of veilig op je telefoon. Herken je dit? De mate van oogcontact is wel erg belangrijk om een prettig gesprek te hebben en elkaar te leren kennen.

Hoewel verbale communicatie automatisch en onbewust kan lijken, kan het ongelooflijk waardevol zijn om je bewust te worden van hoe je communiceert. Effectieve verbale communicatie betekent dat je een communicatiestijl ontwikkelt die je boodschap duidelijk en doeltreffend overbrengt. Dit houdt in dat je niet alleen de woorden kiest, maar ook aandacht besteedt aan je intonatie, volume, en non-verbale signalen zoals oogcontact en lichaamstaal.

Voordelen van bewuste verbale communicatie

Bewuste verbale communicatie en het reguleren van je communicatiestijl kunnen tal van voordelen bieden. Hier zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 

  • Versterkte relaties: Een duidelijke verbale communicatie helpt je om betere relaties op te bouwen en te onderhouden. Door aandacht te besteden aan hoe je spreekt, kun je meer begrip en vertrouwen creëren. 

  • Verbeterde emotionele expressie: Regelmatige aandacht voor je communicatiestijl kan je helpen om je emoties beter te uiten en te begrijpen. Dit zorgt voor een verbeterde emotionele band met anderen en een hogere mate van zelfbewustzijn. 

  • Verminderde misverstanden: Bewust communiceren kan misverstanden voorkomen en conflicten verminderen. Door je boodschap helder en doordacht over te brengen, kun je ervoor zorgen dat je beter begrepen wordt.

 

Door bewuste communicatie in je dagelijkse interacties op te nemen, kun je deze voordelen ervaren en een betere verbinding vinden tussen jou en de mensen om je heen.

Gratis mini masterclass TOOL 1:

Het belang van oogcontact en stemgebruik

Oogcontact helpt bij het opbouwen van een emotionele verbinding en vertrouwen tussen mensen tijdens een gesprek. Het laat zien dat je aandacht hebt voor de ander en betrokken bent. Mensen die goed oogcontact maken, komen zelfverzekerder en betrouwbaarder over. Het straalt openheid uit. Door oogcontact kun je ook beter de non-verbale signalen van de ander oppikken, zoals emoties en intenties, wat bijdraagt aan een dieper begrip en betere communicatie.

 

Naast oogcontact speelt ook je stemgebruik een cruciale rol in effectieve verbale communicatie. Je stem kan veel vertellen over je emoties, intenties en houding. Gebruik een gevarieerde intonatie om je boodschap interessanter en levendiger te maken. Dit houdt de aandacht vast en voorkomt verveling. Spreek duidelijk en met voldoende volume, zodat je goed verstaanbaar bent zonder te schreeuwen. Pas ook je volume aan de situatie aan. Gebruik pauzes om je punten te benadrukken en geef de luisteraar tijd om de informatie te verwerken. Spreek niet te snel, zodat je boodschap goed overkomt.

 

Heb je moeite met verbale communicatie? Veel mensen ervaren dit probleem, vooral in stressvolle situaties. Gelukkig zijn er praktische oplossingen om je te helpen je oogcontact en stemgebruik te verbeteren. Onze TOOL 1 biedt technieken om dit geleidelijk te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Groei in je persoonlijke ontwikkeling!

bottom of page