top of page

EMOTIES HERKENNEN

‘Hoe voel jij je vandaag?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen, maar vooral ook niet aan onszelf. Vaak gaan we maar door, zonder dat het in ons opkomt om aandacht te besteden aan onze emoties, lichaam of gevoel. Maar hoe omarm je emoties en hoe herken je deze?

Welke emoties zijn er?

Emoties zijn eigenlijk gedragsreacties van je lichaam op situaties. Je voelt in bijna iedere situatie een bepaalde emotie, maar wil deze misschien niet altijd toelaten. Vooral niet in negatieve situaties, omdat je soms simpelweg niet weet hoe.

 

Als we het hebben over de meest bekende basisemoties, denken we aan:

  • Angst

  • Blijheid

  • Woede

  • Verdriet

  • Walging

  • Verrassend

 

Naast al deze basisemoties, zijn er ook nog andere emoties waar we vaak mee te maken kunnen hebben. Denk hierbij aan liefde, schaamte, schuld, jaloezie of trots, haat enzovoort.

Omarm je emoties

Je hebt vast weleens een van deze emoties gevoeld. Het komt vaak voor dat we deze niet willen toelaten, omdat het bijvoorbeeld niet helpt om je zenuwachtig of onzeker te voelen tijdens een sollicitatiegesprek. Of om te huilen als jij je verdrietig of teleurgesteld voelt. We willen emoties het liefst wegstoppen, voelen doet soms pijn.

 

Omarm je emoties! Het is belangrijk om deze echt te voelen en vooral te herkennen. Het herkennen van emoties bij jezelf of bij een ander, kan je dichter bij elkaar brengen. Als jij weet waar een emotie vandaan komt, kun je beter begrijpen hoe je hiermee om moet gaan. Dit geldt voor je communicatie met anderen, maar vooral ook voor jezelf!

 

Heb je moeite met emoties herkennen? Bij Sterkk Student bieden we je 5 tools aan voor je persoonlijke ontwikkeling. De tool die is ontwikkeld voor het herkennen van emoties, is tool 3. In dit werkblad geven wij jou een basis tool om je emoties te herkennen en te omarmen. Probeer het eens vandaag in te vullen, wat heb je te verliezen?

bottom of page